
 
 
November 13, 2002 
 
Dayna Garvin 
MCI WorldCom 
2678 Bishop Drive, Suite 200 
San Ramon, CA 94583 
 
Dear Dayna, 
 
I am writing to you in response to your letter of November 6, 2002.  You have raised 
several issues in your letter and I will address these issues separately in this response. 
 

1) To begin with, I am confused as to why over half of your letter is devoted to 
quoting the interconnection agreement specifics on traffic termination and 
interconnection methods.  I believe that I made it quite clear from our first 
conversation that CenturyTel has every intention of honoring the specifics of the 
Verizon agreement that you opted into in Missouri as well as the CenturyTel 
agreement that you opted into in Alabama.  In fact, I was the person who 
originally referenced the exact agreement language to WorldCom.  Given that 
fact, there seems to be no dispute in this area.  CenturyTel will honor your bona 
fide interconnection requests and implement interconnection as specified in the 
exact language of each agreement. 

 
2) Re your references to LRNs, porting and NANPA, as you know, NANPA is 

merely a numbers administration organization.  NANPA does not establish 
Section 251 interconnection policy nor Part 52 Local Number Portability policy.  
Accordingly, I have spent the past couple of days refamilarizing myself with all 
FCC orders and number administration practices on both LRNs and LNP.  It is 
quite clear in all documents that as regards Location Routing Numbers (LRNs) 
and their use for Local Number Portability (LNP), the operative words are 
“routing” and “local.”   

 
LNP was established for the sole purpose of permitting an in-place (not physically  
relocating) end user the opportunity to change his local service provider yet retain 
his existing local telephone number.  To that purpose, the end user can port his 
number only to a provider who offers local service in the same rate center as his 
existing provider.  The LRN is merely a number that is used for routing a ported 
number from the original provider to the alternative provider’s switch, said switch 
containing the alternate provider’s NXX that is local to the original provider’s rate 
center.  The documentation is quite clear that LNP is not to be used to port 
numbers to a non-local NXX.  As such, for WorldCom to port local CenturyTel 
numbers, WorldCom is required by FCC policy to have an NXX that is local to 
those ported numbers.  You may indeed use a switch that is not in the local calling 
area but you must have an NXX in that switch that is local to our rate center and 
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provide appropriate networking to bring calls from the local area to your switch 
and return for local termination.  Accordingly, as soon as WorldCom NXXs 
which are local to the CenturyTel rate centers appear in the LERG, we will accept 
your interconnection requests as bona fide.  With interconnection in place (and 
provided that LNP capability has been activated in our switch), you may port 
numbers using the industry standard LRN method.  I do believe this situation 
already exists for Columbia, MO so you may initiate your request for that market. 

 
3) Although you do not state this in your letter, several WorldCom personnel have 

made it known to CenturyTel that it is your intention to use this interconnection 
solely for the purpose of disconnecting and replacing your present TCP/IP data 
aggregation service in MO and AL.  I do not believe the FCC intended Section 
251 to apply to CLECs who wished to migrate previously tariffed services to a 
local interconnection agreement to eliminate paying for those services without 
actively engaging in true local competition efforts.  If this is the case, CenturyTel 
will bring this matter to the attention of state and Federal regulatory bodies for 
their investigation into the appropriateness of WorldCom’s actions. 

 
4) Also as regards your TCP/IP service, please keep in mind that when CenturyTel 

acquired the Verizon properties in MO and AL, we also acquired all in place 
contractual and tariffed arrangements.  I direct you to CenturyTel’s FCC Tariff 
No. 2- Section 7- Specialized FIA Or Arrangements, 7.2.1- MCI WorldCom 
Network Services, Inc.  Subsection D states that this service shall be provided to 
WorldCom (previously UUNet) with a three (3) year commitment period and that 
all ports are committed for 36 months from the tariff effective date.  Subsection G 
further states that WorldCom is required to maintain the minimum port 
commitment plus actually increase the port number by a specified amount by 
month 36.  Should WorldCom issue any cancellation notice, the committed port 
billing will continue for the term of the arrangement and CenturyTel will expect 
payment on time and in full per your bankruptcy court requirements. 
 

CenturyTel looks forward to working with WorldCom to implement all of your bona fide 
interconnection requests. 
 
Sincerely, 
 
 
 
 
Guy Miller 
Director- Carrier Relations 


