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INTRODUCTION

Q.
PLEASE STATE YOUR NAME AND BUSINESS ADDRESS.

A.
Ted Robertson, P. O. Box 7800, Jefferson City, Missouri 65102.

Q.
BY WHOM ARE YOU EMPLOYED AND IN WHAT CAPACITY?

A.
I am employed by the Office of the Public Counsel of the state of Missouri (“OPC” or “Public Counsel”) as a Public Utility Accountant III.

Q.
PLEASE DESCRIBE YOUR EDUCATIONAL BACKGROUND AND OTHER QUALIFICATIONS.

A.
I graduated from Southwest Missouri State University in Springfield, Missouri, with a Bachelor of Science Degree in Accounting.  In November, 1988, I passed the Uniform Certified Public Accountant Examination, and obtained C.P.A. certification from the state of Missouri in 1989.

Q.
WHAT IS THE NATURE OF YOUR CURRENT DUTIES WHILE IN THE EMPLOY OF THE PUBLIC COUNSEL?

A.
Under the direction of the OPC Chief Public Utility Accountant, Mr. Russell W. Trippensee, I am responsible for performing audits and examinations of the books and records of public utilities operating within the state of Missouri.

Q.
HAVE YOU PREVIOUSLY TESTIFIED BEFORE THE MISSOURI PUBLIC SERVICE COMMISSION?

A.
Yes, I have.  Please refer to Schedule No. TJR-1, attached to this direct testimony, for a listing of cases in which I have previously submitted testimony before the Missouri Public Service Commission ("MPSC" or "Commission").

Q.
WHAT IS THE PURPOSE OF YOUR DIRECT TESTIMONY?

A.
The purpose of this direct testimony is to address the Public Counsel's position on costs that the Company incurred due to a liability settlement it entered into with the United States Environmental Protection Agency ("EPA") for remediation of a hazardous waste site.

EPA LIABILITY SETTLEMENT

Q.
WHAT IS THE ISSUE?

A.
On or about October 2001, the Company booked to Uniform System of Accounts Account No. 921.300 a total of $96,143.03 related to a settlement it reached with the EPA to liquidate its liability for the remediation of the PCB Treatment, Inc. Kansas City, MO. Superfund Site.  Company proposes to include the cost for the EPA liability settlement in the development of new rates in the instant case.  However, Public Counsel believes that the cost of the EPA liability settlement should not be included in the new rates due to the fact that it is non-recurring and/or represents a cost for which shareholders are responsible or have already been compensated.

Q.
HOW MUCH OF THE $96,143.03 LIABILITY SETTLEMENT WITH THE EPA WAS ALLOCATED TO THE MISSOURI RETAIL ELECTRIC OPERATIONS OF THE COMPANY?

A.
Approximately 86.25% or $82,923.36 (source:  Section M, Schedule 2, page 6, Supplemental Direct Testimony of Ms. Kelly S. Walters).


Q.
DOES THE COMPANY ALLEGE THAT THE COSTS ARE RECURRING?

A.
Yes.  In its response to MPSC Staff Data Request No. 161, which sought to clarify the Company's position on the costs, it stated that the costs should be included as a legitimate cost of service item as it is part of the ongoing expense incurred for disposal of polychlorinated biphenyls ("PCB") or PCB contaminated equipment or materials.

Q.
WAS THE PAYMENT AN EXPENSE INCURRED FOR DISPOSAL AS ALLEGED BY THE COMPANY?

A.
No.  According to the Administrative Order On Consent, In the Matter of PCB Treatment, Inc. Superfund Site, EPA Docket No. Comprehensive Environmental Response Compensation and Liability Act ("CERCLA")-07-2001-008, Empire was one of over 300 parties that entered into a settlement  with the EPA that provided small volume contributors of hazardous wastes to the site to settle their civil liability through a cash-out payment.  On page two of the Administrative Order On Consent it states:

II.
STATEMENT OF PURPOSE
4.
By entering into this Consent Order, the mutual objective of the EPA and the Respondents are:

a.
to reach a final settlement between EPA and Respondents with respect to the Site pursuant to Section 122(g) of CERCLA, 42 U.S.C. § 9622(g), That allows Respondents to make a cash payment, including a premium, to resolve their alleged civil liability under Section 107 of CERCLA, 42 U.S.C. § 9607, for response costs incurred and to be incurred at or in connection with the Site, thereby reducing litigation relating to the Site;

b.
to simplify any remaining administrative and judicial enforcement activities concerning the Site by eliminating a substantial number of potentially responsible parties from further involvement at the Site; and

c.
to obtain settlement with Respondents for their fair share of response costs incurred and to be incurred at or in connection with the Site by the EPA Hazardous Substance Superfund, and by private parties, and to provide for full and complete contribution protection for Respondents with regard to the Site pursuant to Sections 113(f)(2) and 122(g)(5) of CERCLA, 42 U.S.C. §§ 9613(f)(2) and 9622(g)(5).

(emphasis added)

Thus, it is abundantly clear, in the Public Counsel's opinion, that the payment Empire incurred was in fact for the elimination of its civil liability in a proceeding brought against it by the United States EPA, and not a disposal cost as is alleged.

Q.
IS THE PUBLIC COUNSEL PROPOSING TO REDUCE THE COMPANY'S TEST YEAR COST OF SERVICE FOR ANY OF ITS PCB DISPOSAL COSTS?

A.
No.  In its response to MPSC Staff Data Request No. 161 Company described its recently incurred PCB disposal costs as follows:

A five-year review, including 2002 projections, reveals Empire experiencing costs of $625,000 for PCB testing, PCB equipment identification, transformer oil retorfill for PCB removal, PCB oil disposal, and PCB equipment disposal.  We do not expect this average annual cost to decrease significantly for a number of years.

Public Counsel has proposed no adjustment in this case to reduce the actual PCB disposal costs being incurred by the Company.  However, Public Counsel does not believe that the cost of the Company's liability settlement with the EPA should be categorized as a PCB disposal cost.  The amount at issue actually represents nothing more than the settlement of a potential legal action brought against the Company by a branch of the United States Government.  The EPA liability settlement is not a disposal cost and it should not be analyzed or treated in the regulatory ratemaking process as such. 

Q.
IS THE COMPANY AWARE OF ANY OTHER PCB HAZARDOUS WASTE SITES WHEREBY IT MAY INCUR LIABILITY FOR REMEDIATION EFFORTS?

A.
No.  Company's response to MPSC Staff Data Request No. 161 states:

During the past two years, Empire has also received information requests from the USEPA for PCB contamination at the B&H Transformer and P&W Electric sites in Yorkville, TN and the Great Lakes Container Corporation in St. Louis.  Empire anticipates that other Super Fund sites will produce additional information requests.  Empire was cleared of any contribution at the Great Lakes Container site.  Although we know of no involvement at the Yorkville sites, liability could be determined by such benign events as a drop shipment from another disposer, mention of Empire as a possible client, actions by a third party disposer, etc.

(emphasis added)

The information provided in the response to MPSC Staff Data Request No. 161 is further corroborated by the Company's response to Public Counsel Data Request No. 1049.  OPC DR No. 1049 asked the Company to identify and describe all known hazardous waste sites for which it has been notified by the EPA or the MoDNR that it is a potentially responsible party for remediation costs.  Company's response to the data request stated that none existed.

Q.
IF IN THE NEAR TO INTERMEDIATE TIMEFRAME NO FURTHER PCB HAZARDOUS WASTE REMEDIATION COSTS ARE EXPECTED, IS THE COMPANY'S ALLEGATION THAT THE  COSTS ARE RECURRING VALID?

A.
No, it is not.  Even if the Commission were to authorize the Company to develop new rates that include an annual level of new revenues equal to the cost of the past EPA liability settlement incurred, the Company has identified that it knows of no situation in the current or future timeframe whereby it will actually incur any costs for which revenues (to be paid by customers) would be provided.

Q.
WHAT IS A RECURRING COST?

A.
Basically, a recurring cost is nothing more than a routine cost of doing business.  It is a cost the can be expected to reoccur repeatedly no matter what test year is utilized to develop a utility's cost of service.  However, that doesn't mean that the recurring cost will always equal the same amount from year to year.  A simple but good example would be employee payroll costs.  The costs always occur no matter the test year chosen but differences in the actual salaries and wages, payroll tax increases and decreases, or employee levels can affect the level or amount of total costs ultimately included in rates.

Q.
IF THE ALLEGED COSTS ARE NOT EXPECTED TO RECUR AND THE COMMISSION ALLOWS THEM TO BE INCLUDED IN RATES, WHAT WOULD BE THE RESULT?

A.
A portion of the revenues that the Company would collect from ratepayers for services provided would be unsupported by an underlying cost.  The Company has provided no investment or incurred any expense to support the revenue allowance.  Thus, the shareholders of the Company would reap a 100% profit based upon a transaction that doesn't exist.  In effect, such action by the Commission would allow the Company to earn an unreasonable return because the possible future occurrence of similar costs is neither known or measurable.

Q.
HAS IT BEEN THE PRACTICE OF THIS COMMISSION TO ALLOW UTILITIES TO BE REIMBURSED FOR COSTS THAT ARE NOT KNOWN AND MEASURABLE?

A.
No.  Known and measurable adjustments are normally made to restate data for known changes that have occurred subsequent to the end to the test year.  Examples may include items such as a change in costs associated with premium rates for  insurance policies or union wage increases.  Costs which are not known and measurable are not normally included in the development of rates charged to a utility's customers.  

Q.
ARE THERE OTHER REASONS THAT THE EPA LIABILITY SETTLEMENT COSTS SHOULD NOT BE INCLUDED IN RATES?

A.
Yes.  As I stated earlier, the cost for the EPA liability settlement is not a PCB disposal cost as alleged by the Company, and neither is its future recurrence known and measurable.  Public Counsel believes that the non-recurring nature of the EPA liability settlement is reason enough to disallow its inclusion in the development of rates for the instant case.  But, we also believe that the cost of the EPA liability settlement is the sole responsibility of Empire's shareholders.

We believe that the shareholders of Empire are solely responsible for these costs for several reasons.  The most prominent being that the EPA settlement is associated with a legal liability arising from operating activities relating to the disposal of PCB capacitors during the years 1983 and 1984.  Authorization for the recovery of costs associated with these prior years (approximately twenty years ago) should be considered as nothing less than retroactive ratemaking.

Public Counsel also believes that the shareholders have already been reimbursed for the cost of the EPA liability settlement in the risk rate that they received from the rate of return earned on their investments in the Company for all years since 1983.  Implicit in the business risk component of the determination of return on equity on which rates are based is the possibility of unknown or potential legal proceedings occurring that would affect business operations.

Another reason that I believe disallowance of the cost of the EPA settlement is appropriate is due to the fact that the hazardous waste site subject to remediation is not used and useful in providing any services to Empire's current electric customers.  Empire does not own or operate the hazardous waste site from which the civil liability arose.  In fact, the hazardous waste site is non-operational and has been since about 1986.

For the above reasons, Public Counsel believes that ratepayers should not be required to reimburse the Company for the cost of the EPA liability settlement.   I recommend that the EPA liability settlement cost be excluded from Empire's cost of service in the development of the rates arising from the resolution of this case.

Q.
DOES THIS CONCLUDE YOUR DIRECT TESTIMONY?

A.
Yes, it does.
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