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MISSOURI ENERGY GROUP
RESPONSES TO COMMISSION WORKSHIP
QUESTIONS ON ENERGY EFFICIENCY

1. Does the term “energy efficiency” include shifting demand to off-peak periods? See Section
393.1124.2(4). Does “modify net consumption” as used in Section 393.1124.2(3) include
shifting demand to off peak periods? See Section 393.1124.2(2).

Yes. Shifting demand to off-peak periods also means shifting energy to off-peak periods.
Off-peak generation is cheaper than on-peak generation, as evidenced by the difference
between on-peak and off-peak rates. Further, transmission and distribution line losses
vary with demand, so off-peak losses are lower than on-peak. The overall effect is that
shifting customer demand into the off-peak period reduces the amount of generation
required and the cost of that generation. Shifting demand to off-peak periods may or
may not change net consumption at the customer’s meter. For example, an oven will
use the same energy at 3:00 a.m. as at 3:00 p.m.

2. What does “load management” as used in Section 393.1124.2(3) mean?

Broadly speaking, “load management” includes any equipment or activity that is
intended to shift load from one time to another. This need not include shifting from on-
peak to off-peak. For example, staggering the start-up time of motors to reduce
maximum demand would be load management, even though all the load takes place
during the on-peak period. Replacing a still-functioning piece of equipment with a
newer, more efficient piece of equipment might qualify as a load management decision,
but if there is no choice (the old equipment must be replaced and all new options are
more energy efficient), then it cannot really be characterized as a load management
choice.
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3. What is “demand savings”? How should “demand savings” be determined? See Section
393.1124.4.

Ideally, “demand savings” would mean the reduction in demand resulting from load
management activity or investment. The problem is that there is no way to tell what
the demand would really have been in the absence of the new activity/equipment. As a
practical matter, we suggest that this be defined as a reduction in demand relative to a
comparable previous period.

4. How should “energy savings” be determined? See Section 393.1124.4. Should there be a
regular, standard process for determining whether a utility program achieves “cost-effective
measurable and verifiable efficiency savings”? See Section 393.1124.3(3). If “yes,” what should
be that regular, standard process?

The answer is similar to that in No. 3. Verification of savings is inherently difficult. How
much energy does a CFL bulb save? If it burns for eight hours every day, the saving is
much greater than if it burns for only two hours every weekend. There is no way to tell.
We can measure the number of installations, but not how they are actually used. Some
gross measures might be used, such as household usage in a month compared with
previous months (adjusted for weather conditions).

5. What is meant by the term(s) “rate design modifications” / “rate design modification” as it
appears in Section 393.1124.5?

A rate design modification can be many things. A non-exhaustive list is: changing the
relative levels of customer, demand and energy charges; de-averaging demand and/or
energy charges into day/night or seasonal values; modifying any ratchet provisions;
modifying credits for interruptibility, modifying pass-through adjustment clauses (like a
fuel adjustment clause); and creating new rate forms (e.g., real time pricing).

N

6. How does a “customer” “notify” the “electric corporation” that the customer elects not to
participate in demand-side measures offered by an “electrical corporation”? See Section
393.1124.7.

The MEG suggests that the utility notify each customer by mail or email and accept such
elections by return mail or email. The utility should specify the conditions under which
a customer may elect not to participate with any information needed by the customer
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to determine eligibility and the customer should respond to the utility with any required
information.

7. Is there any significance to the fact that the term “electric corporation” appears in SB 376 in
addition to the term “electrical corporation,” and the term “electric corporation” is not a
defined term in Section 386.0207?

No position.

8. What is the definition of the term “customer” as that term is used in SB 3767

A “customer” should be defined as a person or entity that receives an electric service bill
from the utility or a tenant of a master-metered structure where the owner/landlord
agrees to flow through any savings resulting from the tenant’s load management
activities or investments.

9. What is meant by the term “corporation-specific settlements” which appears in Section
393.1124.11°

No position.

10. How does, or how should, an electrical corporation propose a demand-side program
pursuant to Section 393.11247 See Section 393.1124.4. How does, or should, the Commission
approve demand-side programs proposed pursuant to Section 393.11247? See Section
393.1124.4.

Electrical corporations should identify potential DSM measures and present an
evaluation of their cost relative to the anticipated saving, taking into account the degree
of uncertainty regarding savings. To demonstrate that, the utility must compare the
effect of supply-side measures with the effect of DSM to determine if DSM would be
beneficial for all customers. Commission approval of demand-side programs should rest
on each program passing both the Total Resource Cost (TRC) test (Is the cost of the
program less than the supply-side cost that would be incurred in its absence?) and the
Ratepayer Impact (RIM) test (Is the cost to each ratepayer lower with the DSM
“resource” than with supply-side resources?).
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11. How should the determination be made whether a demand-side program is beneficial to all
customers in a customer class regardless of whether the program is utilized by all customers?
See Section 393.1124.4.

Calculations can be made for representative customers of the cost with DSM and

without DSM (but with supply-side resources). This will depend on the rate design used
to recover DSM costs.

12. Does any Missouri statute, case law, or regulation prohibit or restrict electric utility
customers from participating directly or indirectly through aggregator of retail customers
(ARCs) in demand response bidding programs, as discussed in FERC’s Order Nos. 719 and
719(A)?

No position.
13. Does a single retail customer or an ARC act as a public utility subject to MoPSC regulation
under Missouri statute, case law, or regulation if it bids demand response into SPP’s or MISO’s
organized energy market?

No position.
14. Does the right to furnish retail electric service under Section 393.170 give a certificated
utility an exclusive right to “benefit” from demand response activities of its retail customers
either directly or indirectly through an ARC?

No position.
15. How would a certificated utility and its other retail customers be affected if a single retail
customer or an ARC bid demand response directly into SPP’s or MISQO’s organized energy
market?

No position.
16. What would be the effect on utility rate design if a single retail customer or an ARC bids

demand response directly into SPP’s or MISQO’s organized energy market?

No position.
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17. What would be the effect on utility revenue collection if a single retail customer or an ARC
bids demand response directly into SPP’s or MISO’s organized energy market?

No position.
18. How would utility’s long-term load forecasting process change if a single retail customer or
an ARC bids demand response directly into SPP’s or MISO’s organized energy market?

No position.
19. How would utility’s budgeting process change if a single retail customer or an ARC bids
demand response directly into SPP’s or MISO’s organized energy market?

No position.
20. Are there any other consequences of allowing participation in demand response programs
by a single retail customer or an ARC?

No position.
21. How would customers’ demand rates be estimated if a single retail customer or an ARC bids
demand response directly into SPP’s or MISQ’s organized energy market?

No position.
22. How would demand sales be transacted from an operation standpoint if a single retail
customer or an ARC bids demand response directly into SPP’s or MISO’s organized energy
market?

No position.
23. Would existing or planned demand response programs, and the costs associated with
implementation of these programs, be undermined or cause a loss in benefits to retail

ratepayers if a single retail customer or an ARC bids demand response directly into SPP’s or
MISO’s organized energy market?
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No position.

24. If the MoPSC has the authority to do so, what conditions would the MoPSC place on a single
retail customer or an ARC if it bids demand response directly into SPP’s or MISO’s organized
energy market?

No position.
25. How are efforts to encourage demand response by MoPSC jurisdictional electric utilities
implicated if a single retail customer or an ARC bids demand response directly in SPP’s or
MISO’s organized energy market?

No position.
26. How are efforts to encourage energy efficiency programs by MoPSC jurisdictional electric
utilities implicated if a single retail customer or an ARC bids demand response directly into

SPP’s or MISQO’s organized energy market?

No position.

2371248\1



