Response of MIEC to Questions for
Electric Issues Workshop on February 22, 2010

Question No. 1:

(@)

(b)

Response:
(@)
(b)

Does the term “energy efficiency” include shifting demand to off-peak
periods? See Section 393.1124.2(4).

Does “modify net consumption” as used in Section 393.1124.2(3) include
shifting demand to off peak periods? See Section 393.1124.2(2).

No.

Yes.

Question No. 2:

What does “load management” as used in Section 393.1124.2(3) mean?

Response:

MIEC believes that “load management” refers to actions taken on the customer
side of the meter to smooth out demand by limiting peaks, or by managing
consumption so as to shift demands to off-peak or lower load periods.

Question No. 3:

(@)
(b)
Response:
(@)

(b)

What is “demand savings™?

How should “demand savings” be determined? See Section 393.1124.4

“Demand savings” should be interpreted as a reduction in kilowatt demands
placed on the utility system with the result that it is possible to defer or
avoid the installation of generation capacity.

It should be determined, as appropriate, by direct metering of the loads, or
by sample metering using a carefully designed and monitored measurement
program.
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Question No. 4:

(@ How should “energy savings” be determined? See Section 393.1124.4.

(b) Should there be a regular, standard process for determining whether a utility
program achieves “cost-effective measurable and verifiable efficiency
savings”? See Section 393.1124.3(3).

(c) If “yes,” what should be that regular, standard process?

Response:
(@) See response to Question No. 3 (b).

(b) Yes.

(c) See response to Question No. 4 (a).

Question No. 5:

What is meant by the term(s) “rate design modifications” / “rate design
modification” as it appears in Section 393.1124.5?

Response:

This refers to changes in the structure of the rates. For example, movement
toward or adoption of a Straight Fixed Variable (SFV) rate design that the
Commission has adopted for natural gas utilities. It could also include adding
demand charges to rates that currently only have customer and energy charges.

Question No. 6:

How does a “customer” “notify” the “electric corporation” that the customer
elects not to participate in demand-side measures offered by an “electrical
corporation”? See Section 393.1124.7.

Response:

MIEC believes that a letter from the customer to the electric corporation
indicating the customer’s election not to participate should be sufficient.
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Question No. 7:

Is there any significance to the fact that the term “electric corporation” appears in
SB 376 in addition to the term “electrical corporation,” and the term “electric
corporation” is not a defined term in Section 386.020?

Response:

We do not believe so.

Question No. 8:

What is the definition of the term “customer” as that term is used in SB 376?

Response:

The term “customer” refers to an entity that receives electric service under the
electric corporation’s tariffs. Under Section 7, for example, Corporation X has
one account with a demand of 7,000 kW and 10 additional accounts (including the
customer, its affiliates and subsidiaries) that range in size from 1,000 kW to 4,000
kW. If the customer notifies the electrical corporation under Section 7, all 11 of
these accounts would be covered by the opt-out.

Question No. 9:

What is meant by the term “corporation-specific settlements” which appears in
Section 393.1124.11?

Response:

We presume this refers to settlements of specific matters before the Commission,
such as settlements in rate cases.

Question No. 10:

How does, or how should, an electrical corporation propose a demand-side
program pursuant to Section 393.1124? See Section 393.1124.4. How does, or
should, the Commission approve demand-side programs proposed pursuant to
Section 393.1124? See Section 393.1124.4.

Response:

MIEC takes no position at this time.
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Question No. 11:

How should the determination be made whether a demand-side program is
beneficial to all customers in a customer class regardless of whether the program
is utilized by all customers? See Section 393.1124.4.

Response:

In order to make this determination, it is necessary that the demand-side program
pass the non-participant or ratepayer impact measure test. Passing this test means
that the rates will not go up, and therefore all customers will benefit, even those
who are not directly taking advantage of a program.

Question No. 12:

Does any Missouri statute, case law, or regulation prohibit or restrict electric
utility customers from participating directly or indirectly through aggregator of
retail customers (ARCs) in demand response bidding programs, as discussed in
FERC’s Order Nos. 719 and 719(A)?

Response:

MIEC takes no position at this time.

Question No. 13:

Does a single retail customer or an ARC act as a public utility subject to MoPSC
regulation under Missouri statute, case law, or regulation if it bids demand
response into SPP’s or MISO’s organized energy market?

Response:

MIEC takes no position at this time.

Question No. 14:

Does the right to furnish retail electric service under Section 393.170 give a
certificated utility an exclusive right to “benefit” from demand response activities
of its retail customers either directly or indirectly through an ARC?

Response:

MIEC takes no position at this time.
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Question No. 15:

How would a certificated utility and its other retail customers be affected if a
single retail customer or an ARC bid demand response directly into SPP’s or
MISQO’s organized energy market?

Response:

MIEC takes no position at this time.

Question No. 16:

What would be the effect on utility rate design if a single retail customer or an
ARC bids demand response directly into SPP’s or MISQO’s organized energy
market?

Response:

MIEC takes no position at this time.

Question No. 17:

What would be the effect on utility revenue collection if a single retail customer
or an ARC bids demand response directly into SPP’s or MISO’s organized energy
market?

Response:

MIEC takes no position at this time.

Question No. 18:

How would utility’s long-term load forecasting process change if a single retail
customer or an ARC bids demand response directly into SPP’s or MISQO’s
organized energy market?

Response:

MIEC takes no position at this time.
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Question No. 19:

How would utility’s budgeting process change if a single retail customer or an
ARC bids demand response directly into SPP’s or MISO’s organized energy
market?

Response:

MIEC takes no position at this time.

Question No. 20:

Are there any other consequences of allowing participation in demand response
programs by a single retail customer or an ARC?

Response:

MIEC takes no position at this time.

Question No. 21:

How would customers’ demand rates be estimated if a single retail customer or an
ARC bids demand response directly into SPP’s or MISO’s organized energy
market?

Response:

MIEC takes no position at this time.

Question No. 22:

How would demand sales be transacted from an operation standpoint if a single
retail customer or an ARC bids demand response directly into SPP’s or MISO’s
organized energy market?

Response:

MIEC takes no position at this time.
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Question No. 23:

Would existing or planned demand response programs, and the costs associated
with implementation of these programs, be undermined or cause a loss in benefits
to retail ratepayers if a single retail customer or an ARC bids demand response
directly into SPP’s or MISQ’s organized energy market?

Response:

MIEC takes no position at this time.

Question No. 24:

If the MoPSC has the authority to do so, what conditions would the MoPSC place
on a single retail customer or an ARC if it bids demand response directly into
SPP’s or MISQO’s organized energy market?

Response:

MIEC takes no position at this time.

Question No. 25:

How are efforts to encourage demand response by MoPSC jurisdictional electric
utilities implicated if a single retail customer or an ARC bids demand response
directly in SPP’s or MISO’s organized energy market?

Response:
MIEC takes no position at this time.

Question No. 26:

How are efforts to encourage energy efficiency programs by MoPSC
jurisdictional electric utilities implicated if a single retail customer or an ARC
bids demand response directly into SPP’s or MISQO’s organized energy market?

Response:

MIEC takes no position at this time.
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