
BEFORE THE PUBLIC SERVICE COMMISSION 
OF THE STATE OF MISSOURI 

 
In the Matter of a Possible Amendment ) Case No. TX-2006-0444 
To Section 4 CSR 240-29.040  ) 
 

AT&T MISSOURI’S COMMENTS 
 

 AT&T Missouri1 respectfully submits the following Comments and requests the 

Commission find it unnecessary to amend 4 CSR 240-29.040 to require inclusion of Calling Party 

Number (“CPN”) in the Category 11 billing records exchanged between telecommunications 

carriers for calls wireless carriers directly terminate to the LEC network. 

RESPONSES TO COMMISSION QUESTIONS 

 In its May 24, 2006 Notice Opening New Case, Inviting Comments and Issuing Protective 

Order, the Commission invited any interested person to file comments addressing the following 

questions: 

1. Why would a terminating carrier need CPN for wireless calls in the 
Category 11 records if the carriers receives CPN contemporaneous with 
the call? 

 
The evidence adduced in Case No. TE-2006-0053 shows that there is no need for CPN to be 

included in the wireless billing record.  The evidence unequivocally established that the small 

carriers are able to use, and are using, AT&T Missouri’s existing wireless Category 11 records to 

bill wireless carriers for terminating their wireless traffic.2  The information in these records is the 

same information that AT&T Missouri itself uses to bill the wireless carriers.3 

Even if CPN was included in the wireless billing record, the small carriers readily admitted 

that they would not use it to bill terminating charges to wireless carriers.  They indicated that they 

                                                 
1 Southwestern Bell Telephone, L.P., d/b/a AT&T Missouri will be referred to in this pleading as “AT&T Missouri.”  It 
previously conducted business as “SBC Missouri.” 
2 See April 18, 2006 testimony of Robert Schoonmaker in Case No. TE-2006-0053, T. 340-341; and Exhibit 13 from 
Case No. TE-2006-0053. 
3 See Direct Testimony of Chris Read in Case No. TE-2006-0053, filed March 24, 2006, at p. 21. 



would use Operating Company Number (“OCN”) (as they do today), which accurately and reliably 

identifies the proper wireless carrier to bill.4  They also acknowledged that because of roaming, 

CPN cannot be used reliably to jurisdictionalize a terminating wireless call.5  And in fact, the 

Commission itself specifically prohibits it: 

. . . We also agree that Calling Party Number (CPN) cannot in all instances be used 
to determine the proper jurisdiction of wireless calls.  We caution all terminating 
carriers that any attempt to use an OCN or CPN to determine the proper jurisdiction 
of wireless telephone calls on the LEC-to-LEC network is not permissible under our 
local interconnection rules.6 
 
2. Is it possible for a terminating carrier to reconfigure its equipment to 

collect the CPN in lieu of receiving it in a Category 11 record?  If so, at 
what cost? 

 
 It should be possible for most, if not all, of the terminating carriers to collect CPN on 

incoming calls when there is a business need for them to do so.  AT&T Missouri delivers CPN over 

its SS7 signaling network on nearly all calls that cross its network and terminate to other carriers. 7  

Thus, if a terminating carrier has a business need to do so, the small LECs could capture and record 

CPN at their own switches.  And evidence from prior cases before the Commission shows that they 

have done that.   

For example, as part of Case No. TO-99-593, the Missouri LEC industry in July, 2000, 

conducted a record exchange test, in which 10 of the small LECs recorded terminating call data 

during a two-day period (during that same period, Southwestern Bell, Verizon, Sprint and Alltel, 

who were responsible for providing originating records, extracted the corresponding originating call 

detail records).  The industry then matched data from the terminating and originating recordings at 

                                                 
4 See April 18, 2006, testimony of Robert Schoonmaker in Case No. TE-2006-0053, T. 346-350. 
5 Id., p. 344-346.  See also, April 17, 2006, testimony of Jason Constable, T. 18 (“the problem is you never know when 
they’re roaming”), and Mr. Schoonmaker’s April 18, 2006 testimony,  T. 346 (indicating he had no information to 
contradict evidence that the telephone network and the billing systems do not know when a cell phone is roaming and 
when it’s not). 
6 Order of Rulemaking Adopting 4 CSR 240-29.010, Mo. Reg. Vol. 30, No. 12 (June 15, 2005) pp. 1377-1378. 
7 See Direct Testimony of Jason Constable, in Case No. TE-2006-0053, filed March 24, 2006, at p. 14.  But AT&T 
Missouri cannot signal CPN in the relatively rare instances when it does not receive it, nor can AT&T Missouri pass 
CPN on to terminating carriers who utilize non-SS7 trunks (e.g., Multifrequency or MF trunks).  Id. 
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the call detail level.  Pursuant to the Technical Plan agreed to by the parties for the record exchange 

test, data to be captured at the terminating location on an individual call basis was specifically to 

include “Calling Number/Originating Number (if available) -- NPANXXXXXX -- 10 digit numeric 

(zero if none available).”8 

 And more recently, Mark Twain, Chariton Valley, Mid-Missouri and Northeast Missouri 

Rural Telephone Companies used CPN they captured from SS7 call signaling information to 

perform traffic studies to develop interMTA factors in arbitration proceedings with wireless 

carriers.9  Accordingly, to the extent a terminating carrier wishes to collect CPN data, it is clear that 

a terminating carrier can collect CPN data passed in the signaling by a transiting carrier and the data 

need not and should not be provided in the billing record provided by the transiting carrier. 

3. How much revenue have terminating carriers lost because wireless CPN 
has not been included in the Category 11 records?  How was that 
revenue number calculated?  What percentage of overall revenue is that 
“lost” revenue number? 

 
 To AT&T Missouri’s knowledge, terminating carriers have not lost any revenue from 

wireless CPN not being included in the Category 11 records.  OCN is provided in wireless Category 

11 records, and this provides the proper company to bill.  Since pursuant to the Commission’s rules, 

wireless CPN cannot be used for jurisdictional purposes, 10 primarily due to roaming, the 

unavailability of CPN in the wireless records should not cause any carrier to lose revenue. 

4. Why are wireless calls treated differently from wireline calls in relation 
to CPN in the Category 11 records? 

 
Wireless calls are treated differently from wireline calls in relation to CPN in Category 11 

records because different information is needed to bill these two different types of calls.  In wireline 

billing, geographic location is critical for determining jurisdiction and distance billing and CPN can 

                                                 
8 Technical Plan for Missouri Record Exchange Test, attached as Appendix 1 to the Missouri Record Exchange Test -- 
Final Report, filed in Case No. TO-99-593 on January 26, 2001, Section 3(f)(1). 
9 See Rebuttal Testimony of Robert Schoonmaker in Case No. TE-2006-0053, filed April 7, 2006, at pp. 14-15. 
10 See fn 6. 
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be used to determine the precise geographic location of the party originating a wireline call.  In a 

standard interexchange carrier call, the CPN will usually be passed as a part of the SS7 signaling 

message and be contained in the Category 11 billing record.  The local exchange carriers involved 

on the call path should be able to determine the jurisdiction based on a comparison of the calling 

and called party telephone numbers.11 

But in wireless billing, geographic location cannot be obtained from CPN due to the mobile 

nature of the wireless end of the call, making CPN unreliable in this setting.  Accordingly, industry 

standards, as established by the Ordering and Billing Forum (“OBF”) of the Alliance for 

Telecommunications Industry Solutions (“ATIS”), do not require the Category 11 billing records 

for these types of calls to contain CPN.  Rather, the standards require Category 11 records for these 

calls to contain the OCN of the wireless carrier that terminated the call to the LEC network, which 

is the carrier responsible for paying terminating charges on these calls.  And in situations when 

traffic is exchanged with missing or unreliable CPN information, like with these wireless calls, 

carriers generally rely on the use of percentages (factors) to determine the jurisdiction.12 

The evidence in Case No. TE-2006-0053 has shown that no carrier uses CPN to bill other 

carriers for the termination of these wireless calls.  Rather, all carriers use the OCN provided in the 

Category 11 records being provided by AT&T Missouri, CenturyTel and Sprint for this wireless 

traffic.13  The evidence in that case has also confirmed that a wireless customer’s ability to roam 

across multiple jurisdictions and onto other wireless carriers’ networks makes the wireless end-

user’s CPN unreliable for use in intercarrier billing on these types of calls.14  And for this very 

                                                 
11 Chris Read Affidavit, paras. 2, 6. 
12 Id., paras. 2, 6-9. 
13 See Direct Testimony of Chris Read in Case No. TE-2006-0053, filed March 24, 2006, at pp. 7-9; and Direct 
Testimony of Robert Schoonmaker in Case No. TE-2006-0053, filed March 24, 2006, at pp. 12-13. 
14 See Direct Testimony of Chris Read in Case No. TE-2006-0053, filed March 24, 2006, at pp. 11-12. 
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reason, the Commission’s own rules prohibit CPN to be used to jurisdictionalize these wireless 

calls: 

. . . We caution all terminating carriers that any attempt to use an OCN or CPN to 
determine the proper jurisdiction of wireless telephone calls on the LEC-to-LEC 
network is not permissible under our local interconnection rules.  We recognize that 
this limitation contrasts with processes historically employed on the Interexchange 
Carrier network in which CPN is used to determine the jurisdiction of wireless calls.  
Again, we caution that our rules will not permit such practices on the LEC-to-LEC 
network.15 
 
5. What is the estimated cost to the transiting carrier to reconfigure its 

equipment to capture a wireless CPN for the Category 11 records? 
 
AT&T Missouri’s Lucent 5ESS™ tandems do not have the technical capability to populate 

CPN in the AMA switch records for wireless-originated calls, making CPN unavailable for 

inclusion in the Category 11 billing records for this type of traffic.16  As shown in the attached 

Affidavit of Jason Constable, Lucent Technologies would be required to develop this functionality 

as a new capability in its 5ESS™ switches at an estimated cost ranging from $900K - $1.3M, and 

with an estimated development time of 6-12 months from a signed agreement.  (As this estimate is 

nearly a year old, it is possible that Lucent’s current cost would be higher.)17  This cost is specific to 

Missouri and would not be spread across AT&T’s 13-state region.  None of the other AT&T states 

has placed this non-standard requirement on its carriers.   

These costs do not include the additional costs that AT&T Missouri would incur to load and 

test the new software package, or the costs (estimated to exceed $100,000) AT&T Missouri would 

incur in changing its internal data processing systems that would be needed to generate a wireless 

Category 11 record that includes CPN (if CPN became available in the AMA data).18 

                                                 
15 Order of Rulemaking Adopting 4 CSR 240-29.010, pp. 1377-1378 (emphasis added).  
16 Jason Constable Affidavit, paras. 2, 5. 
17 Id., paras. 2, 7-8.  A copy of Lucent’s September, 2005 feature development estimate is attached to Jason Constable’s 
Affidavit as Schedule 2HC.  It should be noted that Lucent’s response was a high-level response and made no firm 
commitments until a contract was signed. 
18 Jason Constable Affidavit, paras. 7-8; Chris Read Affidavit, paras. 2, 10-14. 
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6. What is the estimated time frame within which such reconfiguration is 
practicable? 

 
 As shown in the attached Affidavits of Jason Constable and Chris Read, AT&T Missouri 

estimates that it would take approximately 13-19 months to have its equipment and internal data 

processing systems reconfigured to capture CPN for the wireless Category 11 records.  This 

estimate includes up to 30 days to negotiate a development agreement with Lucent Technologies 

and agree on a price for Lucent to write new software to develop this new functionality in its 5ESS 

tandem switches; six to 12 months for Lucent to deliver the new software to AT&T Missouri;19 and 

six months after AT&T Missouri loads and tests the new software package for AT&T’s Information 

Technology organization to change the company’s internal data processing systems to actually 

generate the wireless Category 11 record that includes CPN once CPN becomes available in the 

wireless AMA data.20 

 WHEREFORE, AT&T Missouri respectfully requests the Commission to enter an order 

finding it unnecessary to amend 4 CSR 240-29.040 to require CPN to be included in the Category 

11 billing records exchanged between telecommunications carriers for calls wireless carriers 

directly terminate to the LEC network. 

Respectfully submitted, 
 

     SOUTHWESTERN BELL TELEPHONE, L.P., 
     D/B/A AT&T MISSOURI  

  
      PAUL G. LANE    #27011 

         LEO J. BUB   #34326  
         ROBERT J. GRYZMALA #32454 
    Attorneys for AT&T Missouri 
    One AT&T Center, Room 3518 
    St. Louis, Missouri 63101 
    314-235-2508 (Telephone)/314-247-0014(Facsimile) 

     leo.bub@att.com
                                                 
19 Constable Affidavit, paras. 2, 7-8. 
20 Read Affidavit, paras. 2, 10-14. 
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CERTIFICATE OF SERVICE 
 
Copies of this document were served on the following parties by e-mail on July 7, 2006. 

 

Keith R. Krueger 
General Counsel 
Missouri Public Service Commission 
PO Box 360 
Jefferson City, MO  65102 
keith.krueger@psc.mo.gov
general.counsel@psc.mo.gov
 

Michael F. Dandino 
Public Counsel  
Office of the Public Counsel 
PO Box 7800 
Jefferson City, MO 65102 
mike.dandino@ded.mo.gov
opcservice@ded.mo.gov
 

William R. England, III 
Brydon, Swearengen & England 
312 E Capitol Avenue 
PO Box 456 
Jefferson City, MO 65102 
trip@brydonlaw.com  
 

Craig S. Johnson 
1648-A East Elm Street 
Jefferson City, MO 65101 
craig@csjohnsonlaw.com
 
 

Larry W. Dority 
James M. Fischer 
Fischer & Dority 
101 Madison, Suite 400 
Jefferson City, MO 65101 
lwdority@sprintmail.com
jfischerpc@aol.com
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