
BEFORE THE PUBLIC SERVICE COMMISSION 
OF THE STATE OF MISSOURI 

 
In the Matter of Proposed Revision to  ) 
4 CSR 240-4.020     ) Case No. AX-2008-0201 
 

COMMENTS OF MISSOURI ENERGY DEVELOPMENT ASSOCIATION
 

 Comes now the Missouri Energy Development Association (“MEDA”), and 

on behalf of itself and its members1, submits the following comments in response 

to the Missouri Public Service Commission’s (the “Commission”) January 23, 

2008, Notice of Opportunity to Comment in the referenced matter.  MEDA’s 

member companies are investor-owned public utilities regulated by the 

Commission as provided in the Missouri Public Service Commission Act2 and, 

consequently, are frequently before the Commission in various proceedings such 

as investigations, complaints, rulemakings and rate cases.  Each company is 

intimately familiar with the Commission’s rule governing conduct during 

proceedings, including those elements of the rule addressing prohibited 

communications during a pending proceeding, or “ex parte” contacts.  As such, 

MEDA is pleased to have the opportunity to respond to the four questions 

included in the Notice and presents its views as follows: 

 

 Question 1. Is the wording of the current rule sufficiently clear to 
guide the behavior of all the participants (including Commissioners) in PSC 
proceedings? 
 

                                            
1 Union Electric Company, d/b/a Union Electric Company, Kansas City Power & Light Company, 
The Empire District Electric Company, Aquila, Inc., Laclede Gas Company, Missouri Gas Energy, 
Atmos Energy Corporation and Missouri-American Water Company. 
2 Chapters 386 and 393 RSMo. 
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 MEDA’s Response:  The wording of the current rule 4 CSR 240-4.020 

“Conduct During Proceedings” is both comprehensive and sufficiently clear to 

guide the conduct of all participants, including the individual commissioners, in 

proceedings before the Commission.  The rule restricts the making of extra-

record statements about a proceeding during its pendancy, such as commentary 

to the press.  See, 4 CSR 240-4.020 (1) (A).  Communications with a 

commissioner or a law judge during a proceeding likewise are restricted.  See, 4 

CSR 240-4.020 (2).  There are restrictions on former commissioners or 

employees participating in a contested case with respect to which they had 

personal involvement and substantial responsibility.  See, 4 CSR 240-4.020 (3).  

Efforts to bring pressure or influence on policymakers are prohibited and 

commissioners are prohibited from inviting or entertaining communications about 

a case from the time a hearing has been set until its conclusion.  See, 4 CSR 

240-4.020 (6) and (7).  Finally, inadvertent ex parte communications are required 

to be disclosed.  See, 4 CSR 240-4.020 (7). 

 This code of conduct has served the Commission well since 1975 and 

were it not for the conduct of one or more parties the Commission has recently 

admonished for using the rule for “tactical advantage” and “to arbitrarily obstruct 

the Commissioners’ proper exercise of their quasi-judicial functions” in 

accordance with express statutory authority3, no question about the adequacy of 

the rule would be presented.  Ultimately, it is incumbent on the commissioners, 

its employees and the various parties to Commission proceedings to use good 

judgment and comport themselves with professionalism and integrity in 
                                            
3 See, January 2, 2008, Order Denying Motion to Dismiss, Case No. EM-2007-0374, at p. 20. 
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accordance with the rule’s guidelines.  That includes not trying one’s case in the 

press, a restriction that seems to have been honored most often in the breach. 

 

 Question 2. Is the rule, as currently drafted, sufficient in scope?  Are 
activities permitted that should be prohibited?  Are activities prohibited 
that should be permitted? 
 
 MEDA’s Response: As noted above, the rule is sufficient in scope, 

particularly in light of the relevant enabling legislation which can be found at 

§386.210 RSMo. (Supp. 2006).  The current rule strikes an appropriate balance 

between the Commission’s need for information about the industries and 

companies it regulates and fundamental fairness in the regulatory process. 

Some clarification would be helpful to limit the application of the rule to 

contested cases and not to other types of proceedings such as workshops, round 

tables and rulemakings4.  Also, public perception and confidence might be 

enhanced by some limited revisions to the rule that would: (1) update and better 

align the rule’s provisions with the statutory guidelines that appear in §386.210 

RSMo (Supp. 2006), (2) clarify that the various prohibitions set forth in the rule 

are applicable to quasi-judicial or contested case proceedings in which the law 

requires that the rights, duties and obligations of parties be determined after a 

hearing, (3) establish a bright line “blackout” period that precedes a filing that 

commences a contested proceeding and (4) incorporate those specific 

recommendations set forth in the Chairman’s Initial Report in Case No. AO-2008-

0194 that MEDA believe would add greater transparency to Commission 

                                            
4 See, State ex rel. Atmos Energy Corporation v. Public Service Commission, 103 S.W.3d 
753, 759-760 (Mo. banc 2003). 
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decisionmaking without unduly restricting the Commission’s access to vital 

information or impairing its ability to discharge its regulatory duties effectively.  

Attached hereto for the Commission’s consideration as Attachment A is a draft of 

a proposed rule revision identical to that filed by MEDA in Case No. AO-2008-

0194 which addresses these and other matters set forth in the Chairman’s report 

in that case. 

 

 Question 3. Is the rule, as currently drafted, consistent with the 
substance and spirit of the statutes governing ex parte communications at 
the PSC? 
 
 MEDA’s Response:  The current rule is generally consistent with §386.210 

RSMo (Supp. 2006).  This statute provides clear guidelines concerning 

communications with commissioners.  Those communications occurring outside 

the context of a case that has been filed with the Commission are expressly 

authorized5 and, consequently, are not ex parte communications6. The current 

rule concerning matters that are the subject of a pending filing or case is also 

generally consistent with the governing legislation in that it imposes certain 

limitations to ensure transparency and fairness, but does not institute a complete 

prohibition on communications with commissioners.7  As shown in the 

Attachment,  however, certain updates to the current rule would be appropriate to 

incorporate certain procedural requirements in the statute that vary somewhat 

from those set forth in the rule.    

                                            
5 See, §386.210.1 and .2 RSMo. (Supp. 2006). 
6 Blacks Law Dictionary defines an ex parte communication as a prohibited communication 
between counsel and the court when opposing counsel is not present. 
7 See, §386.210.3 RSMo (Supp. 2006). 
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 Question 4. Are the present rule and procedures concerning ex 
parte communications sufficient to ensure public confidence in the 
fairness of proceedings at the PSC? 
 
 MEDA’s Response:  Yes.  The current rules are clear and equally 

applicable to all persons or parties.  The commissioners and their employees are 

not to entertain or invite a communication concerning a pending proceeding and, 

with respect to inadvertent prohibited communications, a detailed disclosure is 

required. 

Also, parties are prohibited from providing comment or quotations that can 

reasonably be expected to be published concerning evidence in the case, 

credibility of witness testimony, physical evidence or results of tests, one’s 

opinion as to the merits of pending issues or “any other matter which is 

reasonably likely to interfere with a fair hearing”. 

 

 Concluding Comment:  The Commission’s current rule governing conduct 

during proceedings generally, and ex parte communications specifically, is clear, 

fair and reasonable.  It has served the Commission well since its adoption in 

1975.  The concerns raised in the context of Case No. EM-2007-0374 which are 

the purported justification for Motion for Proposed Rulemaking dealt with 

communications which were expressly authorized under applicable law as 

exhaustively explained by the Commission8.  Consequently, the Commission 

should not feel compelled to undertake an unnecessary, wholesale rewrite of the 

Commission’s current rule which provides guidelines concerning prohibited 
                                            
8 See, ftnt. #3, supra. 
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communications.  To the extent the Commission is of the opinion there is a need 

for a rulemaking, a few carefully targeted clarifications as noted above under item 

#2 could be helpful to enhance public confidence in the process.  Most 

importantly, the Commission should not consider adopting a rule, or follow a 

practice, which nullifies the expressed will of the General Assembly as codified in 

the Commission’s enabling legislation.9. 

Respectfully submitted, 
 
Missouri Energy Development 
Association 
 

   By:  /s/ Paul A. Boudreau____            
Paul A. Boudreau   #33155 
Brydon, Swearengen & England, P.C. 
312 E. Capitol Avenue 
P.O. Box 456 
Jefferson City, Missouri 65102-0456 
Phone:  (573) 635-7166 
Fax:  (573) 635-0427 
Email: paulb@brydonlaw.com 
  
 

                                            
9 See, State ex rel. Springfield Warehouse & Transfer Company v. Public Service 
Commission, 225 S.W.2d 792, 793 (Mo. App. 1949). 
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CERTIFICATE OF SERVICE 
 I hereby certify that a true and correct copy of the above and foregoing 
document was delivered by first class mail, electronic mail or hand delivery, on 
the 1st day of February, 2008, to the following: 
 
Missouri Public Service Commission 
200 Madison Street, Suite 800 
P.O. Box 360 
Jefferson City, MO 65102-0360 
gencounsel@psc.mo.gov 

Office of the Public Counsel 
Governor Office Building 
200 Madison Street, Suite 650 
P.O. Box 2230 
Jefferson City, MO 65102-2230 
opcservice@ded.mo.gov

Stuart Conrad 
AG Processing, Inc. 
3100 Broadway, Suite 1209 
Kansas City, MO 64111 
stucon@fcplaw.com

 
Lisa C. Langeneckert 
Missouri  Energy Group 
911 Washington Ave., 7th Floor 
St. Louis, MO 63101 
llangeneckert@stolarlaw.com 

Diana M. Vuylsteke 
Missouri Industrial Energy Consumers 
211 N. Broadway, Suite 3600 
St. Louis, MO 63102 
dmvuylsteke@bryancave.com

 
John Coffman 
Consumers Council of Missouri 
871 Tuxedo Blvd. 
St. Louis, MO 63119-2044 
john@johncoffman.net

 
 
 

      /s/ Paul A. Boudreau_________  
      Paul A. Boudreau 
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