CONTRACT LAND STAFF, LLC

PROJECT KICK-OFF TRAINING - ACQUISITION

INVENERGY – GRAIN BELT EXPRESS ("GBX")

June 2nd - 4th, 2020

DAY 1 – Tuesday, June 2, 2020

45 MIN

WELCOME INTRODUCTIONS

Garrett Gill

(8:30 - 9:15)

- Agent Expectations During Training and Expected Outcomes
- Audio/Visual Check
- Welcome/words by Invenergy and Garrett Gill
- Introduction of Project Team Members
- Self-Introductions of all Agents on Team



LEVEL 1 SAFETY MOMENT and BEST PRACTICE REMINDER (BPR)

Adam White

(9:15 - 9:30)

- Safety Moment
- Best Practice Reminder (BPR)

60 MIN

Project Scope/Timeline/Intro to GBX

Krista Mann (Invenergy)

(9:30 - 10:30)

- Introductions of Invenergy
- Intro to Project Where, When, Why, How
- High-Level Overview of the Line
- Communications with Landowners
- Media Relations
- Handling EMF-related Questions and Concerns
- Construction and Engineering
- Payment Structure to Landowners
- Political Oposition to Project

30 MIN

Grain Belt Express Code of Conduct

Adam White

(10:30 - 11:00)

60 MIN LUNCH Break (11:00 – 12:00)

60 MIN <u>LEGAL</u> Invenergy (12:00 – 1:00)

- Easement Language Review
- Missouri Legal Requirements
- Missouri Eminent Domain
- Questions?

30 MIN

Grain Belt Express Landowner Protocol

Jon Clark

(1:00-1:30)

30 MIN **Environmental**

Andrew Sullivan(Invenergy)

(1:30 - 2:00)

15 MIN BREAK (2:00 - 2:15)

90 MIN **Electric Transmission for ROW Agents**

Jon Clark

(2:15 - 3:45)

60 MIN <u>Departing Words and Q&A</u> <u>from Invenergy Project Team Members</u>

Project Team

(3:45 - 4:45)

END OF SESSION

DAY 2 - Wednesday, June 3, 2020

15 MIN

LEVEL 1 SAFETY MOMENT and BEST PRACTICE REMINDER (BPR)

Adam White

(8:30 - 8:45)

- Safety Moment
- Best Practice Reminder (BPR)

45 MIN

CLS ROW Scope for GBX

Garrett Gill

(8:45 - 9:30)

- What is included in our Scope
- What is excluded from our Scope
- CLS ROW Schedule
- CLS Milestones
- CLS Acquisiton Rate Expectations

30 MIN **Construction and Engineering**

Aaron White (Invenergy)

(9:30-10:00)

120 MIN The Impacts of ROW on Agriculture Identifying ROW Obstructions

Jon Clark

(10:00 - 12:00)

60 MIN LUNCH (12:00 – 1:00)

45 MIN **Agricultural Mitigation Protocol**

Jon Clark

(12:30 - 2:30)

GBX Landowner Piority List and Landowner Risk Registry

Adam White

(2:30 - 3:00)

30 MIN

- Municipalities, Schools, Churches, Longer lead-time acquisitions, State, National Parks, DNR
- CRP lands
- Environmentally or culturally sensitive parcels
- Any structure over 20 degrees and pull pads
- Landowners with multiple parcels
- Tree Clearing Parcels Bat Window
- High-Risk (dangerous) landowners

15 MIN

BREAK (3:00 - 3:15)

60 MIN ROW Guidelines and Tips and Tricks
Jon Clark

(3:15- 4:15)

60 MIN Round Table Q&A
CLS Closing Day 2 Remarks

CLS Leadership (4:15- 5:15)

END OF SESSION

DAY 3 - Thursday, June 04, 2020

15 MIN

SAFETY MOMENT and BEST PRACTICE REMINDER (BPR)

Adam White

(8:30 - 8:45)

- Safety Moment
- Best Practice Reminder (BPR)

90 MIN

Good Faith Negotiations

Adam White

(8:45 - 10:15)

- Skills & Techniques of Good Faith Negotiation
- Traits of a Successful Negotiator
- Understanding Landowner Personalities & Their Needs
- Protocol/Methodology for a Successful Negotiation
- Conflict Management & Demanding/Challenging Landowners
- Closing Techniques How to Close the Deal

15 MIN BREAK (10:15 – 10:30)

45 MIN CLS GBX Safety Plan
Phil Pack

(10:30 - 11:15)

60 MIN

LUNCH (11:15 – 12:15) 60 MIN

CLS Maps Training Part 1

Skip McVeigh

(12:15 - 1:15)

- Intro to CLS Portal and Applications
- Searching and Selecting in MAPS
 - Begin Data Entry Training
 - Activity Notes
 - Statuses
 - Provisions
 - Documents
- Working with Names through MAPS
 - o Adding vs. Associating
 - Updates to Names

15 MIN BREAK (1:15 – 1:30)

60 MIN **CLS Documents for GBX Process and Procedures**

Krista Thomas

(1:30 - 2:30)

45 MIN

CLS Maps Training Part 2

Skip McVeigh

(2:30 - 3:15)

- Controlling Layers in MAPS
 - o Curative Layer
 - Status Layers
 - Client Layers
- Intro CLS Portal Reporting
 - Line List Reports
 - Status Progress Reports
 - General Q&A

30 MIN **GBX Dashboard Report**

Jon Clark

(3:15 - 3:45)

15 MIN BREAK (3:45 - 4:00)

45 MIN

GBX Acquistion Process

Adam White

(4:00-4:45)

- Survey Process
- Easements Defined
- Provisions Defined
- Reporting Procedures & Contact Notes Reviewed
- Mortgage Subordinations
- Questionnaires

60 MIN **CLS Closing Day 3 Remarks and Q&A**

CLS Leadership

(4:45-5:45)

END OF SESSION