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Q. PLEASE STATE YOUR NAME AND BUSINESS ADDRESS. 

A. My name is Deborah D. Fuentes Niziolek and my business address is 350 North 

Orleans, Chicago, Illinois, 60654. 

Q BY WHOM ARE YOU EMPLOYED AND WHAT IS YOUR TITLE? 
I am employed by SBC as Associate Director – Wholesale Marketing. 

Q ARE YOU THE SAME DEBORAH FUENTES NIZIOLEK WHO 

PREVIOUSLY FILED TESTIMONY IN THIS DOCKET? 

A Yes, I am. 

II. PURPOSE OF TESTIMONY 

Q. WHAT IS THE PURPOSE OF YOUR REBUTTAL TESTIMONY? 

A. The purpose of my Rebuttal Testimony is to respond to the direct testimony 

provided by Level 3 witnesses Ms. Mandell and Ms. Bilderback regarding 

Physical and Virtual Collocation Issues PC-1 and VC-1 (which present the same 

issue) and regarding Collocation Issues PC-2 and VC-2 (which also present the 

same issue). 

 
III. PHYSICAL COLLOCATION  ("PC") AND VIRTUAL ("VC") 

COLLOCATION ISSUES 
 
PC ISSUE 1/VC ISSUE 1 SHOULD THIS APPENDIX BE THE EXCLUSIVE 

DOCUMENT GOVERNING PHYSICAL (VIRTUAL)  
COLLOCATION ARRANGEMENTS BETWEEN 
LEVEL 3 AND SBC, OR SHOULD LEVEL 3 BE 
PERMITTED TO ORDER COLLOCATION BOTH 
FROM THIS APPENDIX AND STATE TARIFF? 

 
Agreement References: Physical Collocation Appendix, 
Sections 4.4, 7.3, 7.3.3; Virtual Collocation Appendix, 
Sections 1.2, 1.10 
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Q. WHAT IS YOUR UNDERSTANDING OF ISSUES PC-1 AND VC-1? 

A. SBC has proposed language for inclusion in both the Physical Collocation 

Appendix and the Virtual Collocation Appendix stating that the appendix 

“contains the sole and exclusive terms and conditions” pursuant to which Level 3 

will obtain collocation from SBC.  Level 3 opposes this language.  For its part, 

Level 3 agrees to language stating that recurring and non-recurring charges “may 

be generated on an ICB basis” or “may be contained in the Appendix Pricing 

attached,” but further proposes language that such charges may also “be contained 

in the state specific tariffs.”  SBC opposes Level 3’s proposed language.   

  As I stated in my Direct Testimony (pp. 3-5), Level 3 wants to be allowed 

to “pick and choose” rates, terms and conditions from either its interconnection 

agreement (“ICA”) with SBC or from a state tariff, presumably depending on 

which is the most beneficial to Level 3 at the time.  SBC submits that the terms, 

conditions and rates by which Level 3 obtains collocation are supposed to be set 

forth in a negotiated or arbitrated interconnection agreement, not in a state 

collocation tariff.  In addition, permitting Level 3 to order from a tariff is 

unnecessary and would be administratively burdensome.1

Q. LEVEL 3 WITNESS MANDELL ARGUES THAT LEVEL 3 MAY BE 
PRECLUDED FROM TAKING ADVANTAGE OF VOLUNTARY 
OFFERINGS MADE TO OTHER CLECS OR CHANGES OF LAW IF IT 
CANNOT PURCHASE COLLOCATION FROM A TARIFF.  (MANDELL 
DIRECT, AT P. 32).  IS SHE CORRECT? 

 
1 Moreover, these considerations are particularly compelling given that Level 3 appears to also want the 
ability to pick and choose between state and federal tariffs. (Mandell Direct, at p. 32). 
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A. No, she is not.  When SBC makes a voluntary offerings to CLECs, it does so in 

the context of a negotiated interconnection agreement or an Accessible Letter, not 

through a tariff.  In the case of voluntary offerings made through a negotiated 

interconnection agreement, Level 3 can opt into such a negotiated agreement 

pursuant to the FCC's currently effective "all or nothing" pick and choose rule.  

With respect to Accessible Letters, SBC offers each CLEC an opportunity to 

amend its existing interconnection agreement in light of changes in law or new, 

generally available offerings.  To the extent that there is a change in law of which 

Level 3 seeks to take advantage and SBC does not publish an Accessible Letter, 

Level 3's agreement provides a mechanism for permitting Level 3 to take 

advantage of the change in law.  (See GTC Appendix, Section 21.)  Thus, Level 3 

does not need to be able to order out of a tariff to ensure it has access to the most 

current collocation offerings.   

Q. MS. MANDELL ALSO CLAIMS THAT SBC'S PROPOSAL WOULD BE 
AN ADMINISTRATIVE BURDEN AND RESULT IN A WAIVER OF THE 
PARTIES' RIGHTS (MANDELL DIRECT, AT P. 32).  DO YOU AGREE? 

A. No.  There is nothing administratively burdensome about SBC's accessible letter 

process or the change in law provision agreed to by the parties.  Ms. Mandell 

certainly does not identify any such burdens.   

 It is not at all clear, either, why Ms. Mandell thinks that Level 3 will be waiving 

any rights that it has to take advantage of collocation offerings.  As I explained 

above, Level 3 will have access to any and all types of collocation arrangements 

that SBC makes available to CLECs.  Purchasing out of a tariff is simply not 

necessary. 
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A. Yes.  SBC would point out to the Commission the views of the Indiana Utility 

Regulatory Commission (“Indiana Commission”), which ruled in SBC’s favor on 

this precise issue on December 22, 2004, in companion Level 3/SBC arbitration 

proceedings, and thus concluded that “we adopt SBC’s language for PC Issue 1 

and VC Issue 1.”2

PC ISSUE 2/VC ISSUE 2 SHOULD LEVEL 3 BE PERMITTED TO 
COLLOCATE EQUIPMENT THAT SBC HAS 
DETERMINED IS NOT NECESSARY FOR 
INTERCONNECTION OR ACCESS TO UNES OR 
DOES NOT MEET MINIMUM SAFETY 
STANDARDS? 

 
Agreement References: Physical Collocation Appendix, 
Section 6.13; Virtual Collocation Appendix, Sections 
1.10.10 

Q. WHAT IS YOUR UNDERSTANDING OF ISSUE PC-2 AND VC-2? 

A. As stated in my Direct Testimony (at pp. 6-10), SBC has proposed language 

regarding the eligibility of particular equipment to be placed within a collocation 

arrangement, as well as equipment safety and operating practices within the SBC 

network.  SBC's language provides that if the parties have a dispute regarding 

whether the equipment that Level 3 seeks to collocate meets the applicable safety 

standards or is necessary for interconnection or access to UNEs, Level 3 shall not 

be able to collocate that equipment until it is determined (through party-to-party 

discussions or Commission intervention) that the equipment, in fact, complies 
 

2 In the Matter of Level 3 Communications, LLC’s Petition For Arbitration Pursuant to Section 252(b) of 
the Communications Act of 1934, as amended by the Telecommunications Act of 1996, and the Applicable 
State Laws for Rates, Terms and Conditions of Interconnection With Southwestern Bell Telephone, L.P. 
d/b/a SBC Indiana, Cause No. 42663 INT-01, Order, December 22, 2004, (“Indiana Order”), at p. 162. 
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with all safety requirements and is necessary for interconnection or access to 

UNEs.  Level 3 opposes SBC's language. 

Q. LEVEL 3 WITNESS BILDERBACK CITES AN FCC RULE THAT 
PROVIDES THAT SBC MAY NOT IMPOSE SAFETY REQUIREMENTS  
ON CLECS THAT ARE MORE STRINGENT THAN WHAT IT IMPOSES 
ON ITSELF AND THEN ASSERTS THAT SBC'S PROPOSED 
LANGUAGE "CREATES AMBIGUITY WITH RESPECT TO THE 
PROPER LEVEL OF SAFETY STANDARDS."  (BILDERBACK DIRECT, 
AT P. 6).  DO YOU AGREE? 

A. No.  Nothing in the disputed language proposed by SBC creates any ambiguity at 

all with respect to the applicable safety standards.  And, contrary to Level 3’s 

apparent belief, nothing in the language permits SBC to impose on Level 3 safety 

or engineering requirements that are more stringent than those that apply to SBC’s 

own equipment.  SBC’s proposed language is completely consistent with FCC 

Rule 51.323(c), as I demonstrated in my Direct Testimony (at pp. 8-9).  

Q. MS. BILDERBACK ALSO SUGGESTS THAT SBC WILL "DENY  
LEVEL 3 THE ABILITY TO COLLOCATE EQUIPMENT IN ORDER TO 
INHIBIT LEVEL 3 FROM FULFILLING ITS OBLIGATIONS TO ITS 
CUSTOMERS."  (BILDERBACK DIRECT, AT PP. 5-6).    WOULD YOU 
LIKE TO RESPOND? 

A Yes.  Ms. Bilderback's suggestion has no merit.  There is no evidence to support it 

and Ms. Bilderback does not present any.  Moreover, it would make no sense for 

SBC to engage in the type of behavior that Ms. Bilderback imagines.  Unless SBC 

genuinely believes that the equipment Level 3 is seeking to collocate is not 

compliant, SBC has no reason to incur the costs of dispute resolution that would 

ultimately require SBC to have to allow placement of the equipment anyway.  

Placing non-compliant equipment is not appropriate for the several operational 

reasons I discussed in my Direct Testimony (at p. 8) and deprives other CLECs 
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with legitimate requests access to such collocation space.  It is also telling that 

Ms. Bilderback’s Direct Testimony does not even mention, much less address, the 

FCC’s determination that, subject to certain limitations discussed in my Direct 

Testimony (at pp. 8-9), “an incumbent LEC may impose safety standards that 
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must be met by the equipment to be located in its central office.”3   Moreover, Ms. 

Bilderback’s discussion of an isolated incident, as I show in the next portion of 

my testimony, did not result in a denial of collocation, but rather, resulted in 

actual placement of Level 3’s equipment.  
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Q MS. BILDERBACK CITES A SINGLE EXAMPLE FROM CALIFORNIA 
THAT SHE CLAIMS SUPPORTS HER ASSERTION THAT SBC CAN 
"INHIBIT LEVEL 3 FROM FULFILLING ITS OBLIGATIONS TO ITS 
CUSTOMERS."  (BILDERBACK DIRECT, AT P. 5).  PLEASE 
COMMENT. 

A. The example cited by Ms. Bilderback actually shows that SBC successfully works 

with Level 3 to address issues as they arise.  SBC has processes in place to verify 

that the equipment a CLEC requests to collocate is safe and non-threatening to the 

network.  SBC maintains an All Equipment List ("AEL"), a list of equipment that 

has been reviewed for safety compliance.  If a piece of equipment is on the AEL, 

a CLEC may collocate it.  If the equipment requested is not found on the AEL, 

then the CLEC can submit an Equipment Review Request Form ("ERRF"); SBC 

then reviews the equipment to ensure it complies with all applicable safety 

requirements.  SBC uses a team of personnel to test and review the specific 

equipment, who then provide follow-up to the requesting CLEC.  SBC is required 

to provide a technical response approving or denying a collocation application 

 
3 In the Matter of Deployment of Wireline Services Offering Advanced Telecommunications Capability, 
CC Docket No. 98-147, First Report and Order, 14 FCC Rcd 4761 (1999), ¶ 35. (emphasis added). 
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within seven calendar days.  SBC has 20 business days to complete the safety 

evaluations.   

In the case Ms. Bilderback noted, Level 3 submitted a collocation 

application that included equipment that did not appear on SBC's AEL.  

Apparently, the equipment had never been added to the AEL, even though 

Level 3 had included it in prior collocation applications and was currently using 

it.  This was due to an oversight by SBC in connection with Level 3's earlier 

applications, which SBC explained to Level 3 at the time of the September 2004 

application.   

Even though the equipment was in use, it had never undergone the 

appropriate safety review.  Consistent with its procedures, SBC told Level 3 that 

Level 3 could not collocate the equipment until additional information was 

provided and the safety review was completed.  SBC worked with Level 3 to 

expedite SBC's review process; in fact, SBC waived the requirement that Level 3 

submit an ERRF for the equipment that was already collocated in Level 3's 

collocation space elsewhere.  Once the review was complete (on October 13, 

2004), Level 3 was told it could collocate the equipment.  As Ms. Bilderback 

concedes, the issue was fully resolved in less than four weeks.  In any case, this 

isolated California example – a single instance in just one SBC state - hardly 

constitutes a "significant" delay, and there is certainly no evidence that SBC 

purposely did anything wrong (despite Ms. Bilderback's unfounded insinuation.)  

Q. MS. BILDERBACK ATTACHED AN ERRF TO HER TESTIMONY THAT 
SHE SAYS LEVEL 3 SUBMITTED.  (BILDERBACK DIRECT, AT P. 7, 
AND EX. SB-2).  DIDN'T YOU JUST TESTIFY THAT YOU WAIVED 
THAT REQUIREMENT? 
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A. Yes, I did.  SBC waived the requirement with respect to the Fiber Distribution 

Panel (“FDP”)  and Digital Cross Connect (“DSX”) panels that were already 

collocated by Level 3 elsewhere.  As can be seen from Bilderback Exhibit SB-1, 

however, the application was rejected because three pieces of equipment were not 

on the AEL.  The ERRF submitted by Level 3 was for the Ciena™  Add-Drop 

Multiplexer (“ADM”), not the FDP or DSX3 panels.  See, Bilderback Ex. SB-2, at 

p. 2.  The Ciena™ ADM had not been collocated by Level 3 or anyone else, so 

SBC did require an ERRF for it.  The ERRF for the Ciena™ ADM was submitted 

on September 20, 2004; Level 3 was notified two days later that its ERRF was 

missing some information, and subsequently furnished that information.  

Consistent with the 20 business day deadline for evaluating ERRF, Level 3 was 

informed on October 13, 2004, that all three pieces of equipment had been added 

to the AEL and Level 3's application was approved. 

In actuality, because Level 3 had to submit an ERRF for the Ciena™ 

ADM anyway, the mistake made by SBC in not adding the FDP and DSX3 panels 

to the AEL did not result in any delay to Level 3 that it would not have 

experienced anyway.   

Q MS. BILDERBACK CLAIMS THAT SHE WAS NOT AWARE OF THIS 
COLLOCATION PROCESS.  (BILDERBACK DIRECT, AT P. 8.)  DOES 
SBC INFORM CLECS ABOUT THIS PROCESS AS WELL AS A LIST OF 
EQUIPMENT WHICH MEETS SBC’S SAFETY REQUIREMENTS? 

A. Yes. SBC provides this information to all CLECs via the on-line SBC CLEC 

handbook, located at www.clec.sbc.com/clec.  Should CLECs still have any 

questions or concerns after reviewing the collocation section of the handbook, 

they can simply request additional information from their Account Manager. This 

22 
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24 

25 
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process has been in place for several years, and has been available in the 

handbook just as long.  In my experience, no Account Manager has suggested to 

me that CLECs have objected or complained about the process, nor that the 

information posted on the website is somehow incomplete.  
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Q. FINALLY, MS. BILDERBACK ASSERTS THAT SBC'S LANGUAGE IS A 
DEPARTURE FROM THE PARTIES' PRIOR AGREEMENT?  
(BILDERBACK DIRECT, AT P. 6.)  CAN YOU RESPOND? 

A. I can only respond partially, because it is not clear what agreed-upon language 

Ms. Bilderback is referring to since she fails to cite any.  In any event, there is, in 

fact, no language in the parties' current agreement that addresses the precise issue 

raised here, which is: In those instances where SBC and Level 3 have a genuine 

dispute about whether the equipment that Level 3 seeks to collocate is "necessary" 

and/or meets applicable safety standards, may SBC deny placement of collocation 

equipment while the parties resolve their dispute? 

Q. ARE THERE ANY DEVELOPMENTS WHICH HAVE OCCURRED 
AFTER THE FILING OF MS. BILDERBACK’S TESTIMONY THAT 
IMPACT THIS ISSUE? 

A. Yes.  The Indiana Commission ruled against SBC on this issue in the Level 3 

arbitration contested in Indiana.4  However, it is important to note that, with 

respect to the subject of collocating "necessary" versus “unnecessary” equipment, 

the Indiana Commission relied on the FCC’s rule and its Collocation Order on 

Remand, but did not specifically discuss the application of either of these 

authorities to the limited period of time during which parties have a dispute 

whether the equipment is “necessary.”  SBC submits that its position in the event 

 
4 Indiana Order, at pp. 165-166.    
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of a dispute is the correct one.  Equally important, if not more so, is that the 

Indiana Commission did not address in its order whether SBC could deny 

placement of equipment during the pendency of a dispute as to whether the 

equipment is compliant with 
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safety standards.  As noted earlier, the FCC has 

expressly stated that an ILEC may impose safety standards that must be met by 

equipment sought to be collocated, and the FCC’s rule is consistent in that it says 

nothing to the contrary.  Thus, this Commission should regard the “necessary” 

and “safety” aspects of the PC-2 and VC-2 issue as two separate and distinct 

matters for which resolution is needed.       
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IV. CONCLUSION 

Q. DOES THIS CONCLUDE YOUR REBUTTAL TESTIMONY? 

A. Yes, it does. 
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